Success Stories

QIAGEN – QIAcuity

„A Zollner igen rövid idő alatt fejlesztett ki egy precíziós eszközt a genetikai kutatáshoz“

A Zollner szolgáltatási területe: Fejlesztés. Sorozatgyártásra való felkészítés. Sorozatgyártás. Életciklus-menedzsment.

Az ügyfél és a termék:

A QIAGEN a humán orvostudomány molekuláris diagnosztikája, a tudományos kutatás és a gyógyszeripar számára szükséges mintaelőkészítési és vizsgálati technológiák világszerte vezető szolgáltatója. Ezek a technológiák DNS, RNS és fehérjék vérből, szövetekből és egyéb anyagokból történő izolációját és feldolgozását teszik lehetővé. Ezt követően bioinformatikai szoftverek és tudásbázisok elemzik az adatokat. A QIAGEN világszerte több mint 500 000 ügyfél számára kínál különféle megoldásokat. Az elmúlt években a Zollner Elektronik AG tovább bővítette stratégiai együttműködését a QIAGEN-nel, és főként fejlesztési partnerként kínálta szolgáltatásait. A QIAGEN-től 2018 végén kapott megbízást az első fejlesztési projektre, amely a QIAcuity nevet viselte. Az eszköz a QIAGEN belépését jelentette a digitális polimeráz-láncreakció (dPCR) piacára, amely a genetikai kutatás egyre növekvő piaca. Egyes nukleinsavak mintán belüli igen csekély koncentrációinak kimutatását teszi lehetővé. Ezek a koncentrációk génmutációkról vagy betegségekről szolgáltatnak információt, és általában olyan nehezen találhatók meg, mint a tű a szénakazalban.

Milyen kihívást jelentett a projekt?

A QIAcuity három változatban kapható: A legkisebb eszköz egyetlen mintatartót tartalmaz, amely egymás után futtatja végig az elemzés egyes műveleteit. A közepes változattal négy, a legnagyobb változattal pedig nyolc mintatartót lehet egyszerre vizsgálni. Ezért az említett két eszközben részben párhuzamosan futnak a műveletek. A Zollner Elektronik AG számára ez azt jelentette, hogy három, különböző követelményeknek megfelelő eszközt kell kifejlesztenie. Méghozzá a legrövidebb időn belül, mivel a QIAGEN a lehető leggyorsabban be akart lépni a digitális polimeráz-láncreakció piacára. A tervezett végső határidő 2020 nyara volt. A feszes ütemtervet tovább nehezítette a problémás beszerzési helyzet.

Milyen megoldást talált a Zollner?

A vállalat kutatás-fejlesztési részlegének valamennyi szakterülete részt vett a projektben: a mechanikai, az elektronikai, a layout- és a szoftver-szakterület mellett a tesztelési és biztonsági, valamint a termékengedélyezési részleg is. Ezenkívül az elemzési és anyagtechnológiai részleg is figyelemmel kísérte a fejlesztési lépéseket, hogy a készülék kritikus pontjain kiválassza az anyagokat, és megfelelő tesztsorozatokkal minősítse azok alkalmasságát. Az egyes mintafázisok fejlesztési és vizsgálati lépései a szűkös időkeret miatt párhuzamosan zajlottak, továbbá az engedélyezési és élettartam-teszteket is előrehozták. A fenti összetett készülékekhez szükséges alkatrészek beszerzése során a Zollner Elektronik AG úgy döntött, hogy belső potenciálját fogja kihasználni. Különböző részlegek szállították a mechanikai alkatrészeket, a kábeleket és a nyomtatott áramköröket; az egészségügyi és élettudományi részleg végezte a modulok tesztelését, a végső összeszerelést és a műszerek végső tesztelését. Így az első egységek mindössze 18 hónapos fejlesztés után készen álltak az engedélyezési vizsgálatra. Amint megvolt az engedély, a Zollner a jó előkészítésnek köszönhetően rendkívül gyorsan fel tudta futtatni a sorozatgyártást: még a fejlesztés befejezése előtt megkezdődött a beszerzés és a modulok összeszerelése.

Ügyfelünk az alábbiakban foglalta össze az együttműködésről alkotott véleményét:

„A QIAGEN számára stratégiai jelentőségű a dPCR-piac, mivel a QIAcuity lesz növekedésünk egyik legfontosabb jövőbeli hajtóereje. A fejlesztés során rendkívül hasznos volt, hogy erős partnerként mellettünk állt a Zollner, és a technikai szakértelem teljes spektrumát felhasználta a QIAcuity fejlesztésében. Mindez továbbra is fontos tényező marad a gyártás, a minőségbiztosítás és a jövőbeli rendszerfejlesztések tekintetében.”

Dr. Gerald Schock , Director digital PCR Instruments, Life Science Automation, QIAGEN