Elemzés- és anyagtechnika

A helyes anyagválasztás minden esetben megfelelő analitikát igényel, mégpedig ugyanolyan dinamikával: amit előállítunk, azt tudnunk kell elemezni is.

Anyagok és eljárások közelebbről

Az elemzés- és az anyagtechnológia a termék teljes életciklusa során fontos szerepet játszik vállalatunknál. A termék sikeréhez és megbízhatóságához elengedhetetlen a magas szintű anyag- és folyamatismeret, akár a fejlesztési szakaszokban előforduló anyagkiválasztásról és minősítésről, akár a saját gyártású és beszállított alkatrészek gyártásáról, módosításáról vagy szervizeléséről van szó. Az anyagjellemzők, a reagensekkel és a környezeti hatásokkal szembeni ellenállás, a műszaki paraméterek és azok határai csupán egy kis szeletét alkotják a szükséges know-how-nak. Átfogó választékot kínálunk Önnek, és ezzel egy különleges hozzáadott értéket teremthetünk az Ön számára. Az anyagismeret és az analitika házon belüli integrációja a teljes értékláncon belüli rövid távú elemzéseket is lehetővé teszi.

Analitikai és laboratóriumi lehetőségeink

Pásztázó elektronmikroszkóp (SEM) energiadiszperzív spektroszkópiával (EDS)

A minták nagy felbontású, részletes vizsgálata elemanalízissel az anyagösszetétel (minőségi és mennyiségi) meghatározására

Optikai mikroszkópia

Fénymikroszkópia a legapróbb részletekig – metallográfiai vizsgálatok akár 1500-szoros, ill. sztereomikroszkópia alkalmazásával 115-szörös nagyításig.

FTIR-mikroszkóp

Anyagazonosítás: pl. műanyagok, bevonatok vagy maradványok akár legkisebb mennyiségei is – folyadékok elemzése is lehetséges.

Röntgen-fluoreszcencia analízis (RFA)

Rétegvastagságok / rétegszerkezet mérése, valamint anyagazonosítás a nyomtatott áramkörök és alkatrészek esetében

Többelemes analízis (ICP-OES)

Egyidejű többelemes analízis különböző mátrixokban, például vízben, szennyvízben, ötvözetekben stb.

Maradék szennyezőanyagok elemzése (a VDA 19 alapján)

A részecskék nyomában – értékelés a folyamatlánc mentén, egyedi alkatrészek vagy funkcionális egységek és részecskecsapdák; kiértékelés 25 µm-től kezdve, az egyes részecskék anyagának meghatározási lehetőségével.

Csiszoláselőkészítés

Alkatrészek, nyomtatott áramkörök, forrasztási varratok stb. belülről történő minőségi és mennyiségi megtekintését, valamint a hibák ábrázolását teszi lehetővé.

Kémiai vizsgálatok

Felületek vegyi anyagokkal szembeni ellenállásának vizsgálata, káresetek szimulálása, általános kémiai vizsgálatok

Forraszthatósági vizsgálat

Az alkatrészek forraszthatóságának ellenőrzése a szabványos előírásoknak megfelelően, megelőző jelleggel és hiba esetén

Coulometrikus rétegvastagság-mérés

A coulometrikus bevonatvastagság-méréssel a felhasználható tiszta ónbevonat maradék vastagságát mérik a forrasztási folyamat előtt. Ez az ónnal bevont nyomtatott áramköri lap forraszthatóságának megítélését teszi lehetővé.

Termoanalízis (DSC)

A termikus viselkedés vizsgálata a -50 °C és 500 °C közötti hőmérséklet-tartományban, pl. olvadáspontok, üvegesedési hőmérsékletek meghatározása

Röntgenanalízis CT-vel

Röntgenmikroszkóp alkatrészek, nyomtatott áramköri lapok és részegységek roncsolásmentes vizsgálatára, kisebb minták 3D modelljeinek létrehozási lehetőségével, legfeljebb 5 centiméter átmérőig

Nyomás- és szakítástesztelő rendszer

Mennyit bír? – Anyagok, kötések és alkatrészek szilárdságának meghatározása univerzálisan alkalmazható és adaptálható vizsgálóberendezéssel.

Szerkezeti elemek (kémiai) felbontása

Azokban az esetekben, amikor a chip felületének közvetlen vizsgálata szükséges (például az alkalmazott chip pontos változatának vagy gyártójának meghatározásához), fontos szerepet játszik az elektronikus alkatrészek kémiai felbontása.

Szerkezeti elemek elektromos vizsgálata

Elektromos paraméterek ellenőrzése az adatlap szerint

Geometriai mérés

Mekkora? – Geometriák és méretek nagy pontosságú meghatározása 3D modellekből és/vagy rajzokból tapintásos, optikai vagy érintésmentes mérési technológiával.

Hamisítás- / plágiumvizsgálat

Röntgenvizsgálat, a házak és az eszközjelölések optikai mikroszkópos vizsgálata, elektromos vizsgálat, acetonos kopásvizsgálat és az alkatrészek belsejének optikai mikroszkópos vizsgálata a valódiság és a működés szempontjából, hogy a lehető legnagyobb mértékben ki lehessen zárni a hamisított vagy sérült alkatrészeket.

Érintkezési szög

Két folyadékkal végzett érintkezésiszög-mérés szilárd anyagok felületén a nedvesíthetőség számszerűsítéséhez – az eredmény megalapozott megállapításokat tesz lehetővé a vizes vagy szerves folyadékokkal való általános nedvesíthetőségről, valamint azok tapadásáról.

Keménységvizsgálat

Mennyire kemény? - Fém- és műanyagminták keménységének vizsgálata a vonatkozó szabványok szerint a specifikáció, a folyamatvalidálás és a hőkezelés szempontjából.

Kiegészítő szolgáltatások

  • Kiváltó okok elemzése
  • Biztonsági jóváhagyások
  • Szabványok és szabadalmak keresése
  • További megelőzési eszközök és módszerek