Success Stories

Loxone – Touch Pure Flex

„Intuitív, rugalmas és sokoldalú okosotthon-vezérlőpanel az épületautomatizáláshoz – amelyet Zollner igen rövid idő alatt legyártott”

A Zollner Elektronik AG feladata: sorozatgyártásra való felkészítés, automatizálás, sorozatgyártás, digitális ellátási lánc.

Az ügyfél és a termék:

A kollerschlagi (Ausztria) székhelyű Loxone csoport úttörő szerepet tölt be az intelligens automatizálási megoldások területén. A Loxone mint szakértő egyszerű vezérlést és intelligens automatizálást kínál mindenfajta projekthez. Legyen szó akár saját otthonról, akár szállodáról, irodáról vagy ipari ingatlanról – a Loxone minden helyzetben megkönnyíti az életet és a munkát. A Loxone csoport több mint 550 alkalmazottat foglalkoztat és több mint 20 telephelyet üzemeltet világszerte. A vállalat székhelyén, az ausztriai Kollerschlagban épül jelenleg a Loxone Campus, az európai épületautomatizálás epicentruma – egy egyedülállóan intelligens, szállodából, irodából és logisztikai részből, valamint egy képzési központból álló épületegyüttes.

A Zollner Elektronik AG az elmúlt években tovább bővítette a Loxone-nal folytatott stratégiai együttműködését. Ez év márciusában egy olyan vezérlőpanel gyártására kaptunk megbízást a Loxone-tól, amely a legújabb lézertechnológiát alkalmazza és teljesen testre szabott megoldást képvisel, továbbá ezzel egyidejűleg a megfelelő folyamatok és rendszerek meghatározására és validálására is, hogy a gyártást fokozatosan át lehessen állítani a sorozatgyártásra.

A „Touch Pure Flex” panellel egy intuitív és sokoldalú okosotthon-vezérlőpanelt fejlesztettünk ki. Az új gombszabvány 14 érintési ponttal rendelkezik, melyek közül tizenkettő szabadon elhelyezhető – tetszőleges szimbólumokkal és feliratokkal ellátható – ikonhely, valamint opcióként két választógombbal, LED-mátrix kijelzővel, valamint az egyes funkciók finomhangolására szolgáló opcionális állapotjelző LED-ekkel és beépített hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőkkel is kiegészíthető. A rendkívül rugalmas vezérlőpanel egy online konfigurátor segítségével gyorsan és egyszerűen, az egyedi igényeknek megfelelően hozható létre és az „ügyfélre szabható” az elrendezés, a funkciók, a feliratok és a több mint 200 ikonból álló választék tekintetében.

Az egyedülálló termékjellemzők az épületautomatizálás legrugalmasabb vezérlőelemévé teszik a „Touch Pure Flex” panelt az egész világon, így a legkülönbözőbb területeken használható – legyen szó akár szállodáról, akár étteremről, vállalatról, rendelőről, lakóparkról vagy saját otthonról.

Milyen kihívást jelentett a projekt?

A „Touch Pure Flex” két változatban kapható: „Touch Pure Flex Air” (vezeték nélküli, akkumulátoros) és „Touch Pure Flex Tree” (vezetékes) kivitelben, fehér vagy antracit színben. Az egyedi termékek komplex gyártásához igen rövid idő állt rendelkezésre, amely komoly kihívások elé állította a Zollner Elektronik AG vállalatát. Kezdetben az üveg nagy pontosságú lézeres megmunkálása és az üveg-műanyag ragasztás érzékeny eljárásának kifejlesztése jelentette a legkomolyabb kihívást. A kezelőfelületet nagy pontossággal kell gravírozni a végfelhasználó egyedi specifikációi szerint, majd időjárásálló kivitelben kell összeszerelni. A valódi üveget úgy kell hozzáragasztani a NYÁK-laphoz és a műanyag házhoz, hogy továbbra is ellenálló legyen a környezeti hatásokkal szemben.

A projekt másik összetett feladata az volt, hogy a sorozatgyártáson belüli nagyszériás folyamatok ellenére is lehetővé tegyük az EDI-kapcsolattal történő ún. „One-Piece-Orders” megrendeléseket, mivel minden végfelhasználó egyedileg állíthatja össze „Touch Pure Flex” termékét, amelyet a Zollnernek egyedi darabként kell legyártania és kiszállítania.

További izgalmas feladatot jelentett a Loxone világszerte jelenlévő értékesítési telephelyeire történő szállítás igényes logisztikai folyamatának megvalósítása, amely a végfelhasználókhoz történő közvetlen kiszállításhoz szükséges.

Milyen megoldást talált a Zollner?

A Zollner Elektronik AG azt a célt követte, hogy a sorozatgyártásra való felkészítés, az automatizálás és a sorozatgyártás szakértői know-how-ját felhasználva megvalósítsa a „Touch Pure Flex” teljes mértékben egyedi gyártását, és ezzel egyidejűleg meghatározza és validálja a megfelelő folyamatokat és rendszereket, majd végül fokozatosan alkalmassá tegye azokat a sorozatgyártásra. Ehhez több új folyamatot is azonnal be kellett vezetni a Zollnernél.

A kezelőelem elegáns érzetét az edzett valódi üveg, a szatinált felületet pedig a kerámiabevonat adja. Az időjárásállóság biztosítása érdekében a Zollner Elektronik AG a legmodernebb lézertechnológiával, nagy precizitással gravírozza a „Touch Pure Flex” üveglapját, vagyis a kezelőfelületet. A nyomtatott áramköri lapot a Zollner szatmárnémeti üzemében gyártották, az üveglap lézeres megmunkálására és az összeszerelésre pedig Altenmarktban került sor. Ami a jövőbeni gyártást illeti, a végső sorozatgyártást Szatmárnémetiben tervezzük elvégezni, hogy le tudjuk rövidíteni a megrendelés és a szállítás közötti időt.

A Zollner Elektronik AG digitális ellátási láncot vezetett be az alapul szolgáló logisztikai folyamat optimális átalakítása érdekében. Ez azt jelenti, hogy miután a „customer created” online konfigurátorban létrehoztak egy „Touch Pure Flex” egységet, a Loxone világszerte jelenlévő leányvállalatai végponttól végpontig tartó digitális ellátásilánc-kapcsolaton keresztül továbbítják a megrendeléseket a Zollner ERP-rendszerébe, a Zollner pedig az egyedi berendezésekkel 48 órán belül legyártja az adott megrendelést.

Ezzel a digitális kapcsolattal a nagyszériás gyártási folyamatok ellenére a sorozatgyártáson belül is megvalósítható az „egydarabos” gyártás. A Zollner csomagolási feladatokat is végez, hogy a Loxone értékesítési partnere a megfelelő papírokkal együtt gyorsan leszállíthassa a „Touch Pure Flex”-et a végfelhasználó részére. Szállításkor a végfelhasználó megrendelésének megfelelően csoportosítják az egyedi készülékeket. A digitális ellátási lánc kiépítésével a Zollner Elektronik AG tovább bővítette kompetenciáit, és új utakat talált az intelligens jövő felé.

Ügyfelünk az alábbiakban foglalta össze az együttműködésről alkotott véleményét:

„A teljes ellátási lánc digitalizálásának köszönhetően – az ügyfél megrendelésének a Loxone-hoz való beérkezésétől kezdve egészen a gyártási megbízás Zollnernél történő létrehozásáig – már 1 darabos gyártási tételtől kezdve is hatékonyan megvalósítható a Touch Pure Flex termék nagysorozatú gyártása.”


Philipp Gujon, Loxon Product Manager