Success Stories

Coldplasmatech – CPT®cubes

“„A Zollner életre hívja a CPT®cube-ot a Coldplasmatech forradalmian új és hatékony sebkezelési módjának megvalósításához””

A Zollner Elektronik AG szolgáltatási területe: Tanácsadás. Sorozatgyártásra való felkészítés és költségcsökkentés. Automatizálás. Sorozatgyártás. Karbantartás és szerviz.

Az ügyfél és a termék:

A greifswaldi székhelyű Coldplasmatech GmbH a Leibnitz-Institut für Plasmaforschung und Technologie e.V. Greifswald intézetből történő kiválással jött létre. A Dr. Carsten Mahrenholz (ügyvezető igazgató) és Tobias Güra (operatív igazgató) által alapított vállalat szabadalmaztatott, egyedülálló „Active Glow” technológiája, valamint a CPT®patch és CPT®cube termékei egyedülálló megoldást kínálnak a krónikus sebek kezelésére és akár a multirezisztens csírák elpusztítására is. Az „Active Glow” technológia segítségével csupán néhány kezeléssel, alig pár héten belül teljesen bezárhatók az addig éveken át be nem gyógyuló sebek. A technológia megfelel az irányelveknek, továbbá gyorsan, egyszerűen és fájdalommentesen alkalmazható, és nem függ a seb méretétől és mélységétől. A termékek IIb osztályra érvényes engedéllyel rendelkeznek, és mivel tapaszként alkalmazhatók, jelentős előnyt képviselnek a piacon fellelhető egyéb plazmatermékekkel szemben. Ez a sikeres terápia a Németországban mindenütt megtalálható és tanúsítvánnyal rendelkező CPT.Plasma.Kompetenz.Zentrum központokban érhető el a páciensek számára.

A vállalatot és alapítóit számos kiemelkedő díjjal tüntették ki, többek között a Német Innovációs Díjjal, legutóbb pedig – a CPT.kezelőközpontok koncepciójáért – a MedTech Company of the Year 2022 (Europe) díjjal.

A CPT®patch steril, egyszeri használatra készült aktív sebtapasz. A kezelés során a seb és a CPT®patch alsó oldala között fizikai plazma jön létre glimmkisülés formájában. A fizikai hatásmechanizmusok – a váltakozó elektromos mezők, az UV- és az infravörös fény, az ion- és gyökképződés – kombinálása antimikrobiális hatást kölcsönöz a fizikai plazmának és elősegíti a sebgyógyulást.

A CPT®cube készülékek sorozatgyártását a Zollner Elektronik AG vállalta. A Coldplasmatech megbízható partnerre talált a Zollnerben, amely a CPT®cube sorozatgyártásán kívül további szakértői know-how-t is kínál partnerének az EMS-szolgáltatás mellett, például támogatást nyújt a termék engedélyezése során és a logisztikai folyamatban. Éppen ezért a jövőben is ösztönözni és bővíteni fogják a kialakult partneri együttműködést.

Milyen kihívást jelentett a projekt?

Ahhoz, hogy a Coldplasmatech új kezelőegysége széles körben alkalmazható legyen a piacon, tovább kellett fejleszteni a CPT®cube készüléket a sorozatgyártásra való alkalmasságig. A Zollner Elektronik AG feladata ezért az volt, hogy pontosan megismerje a készüléket, majd a készülék specifikációit gyártási folyamatokká alakítsa át, és létrehozzon egy reprodukálható és hibamentes sorozatgyártást, beleértve az ehhez szükséges dokumentációt és tesztelési műveleteket is. Továbbá különös figyelmet kellett fordítania a termék felületének kialakítására, hogy ellenálljon a rendszeres fertőtlenítésnek.

A logisztikai folyamatok bonyolítása szintén lényeges része volt a projektnek, hogy az ügyfelek elsőrangú kiszolgálásával párosuljon a hatékony termelés.

Milyen megoldást talált a Zollner?

A Zollner Elektronik AG a legmodernebb technológiái és szolgáltatásai – mechanika, induktív komponensek, kábelkonfekcionálás, magas szintű összeszerelés, elektronika és rendszerintegráció, tesztkészülékek, gyártó- és tesztelőberendezések – területén rendelkezésére álló teljes szakértői tudását bevetette a CPT®cube műszaki megvalósításához. A Zollner a lehető legrövidebb idő alatt legyártotta a teljes rendszert, speciális felületkezelést végzett rajta, majd feliratozta és alkalmassá tette a sorozatgyártásra.

Szakértői know-how-val támogatta a Coldplasmatech-et a tanúsítási folyamat valamennyi releváns engedélyezési tesztje során, valamint formálisan előkészítette és előzetesen ellenőrizte a szükséges dokumentációt. 

Az ügyfél logisztikai követelményeinek teljesítése érdekében a Zollner gondoskodik a teljes logisztikai folyamatról – egészen az orvosi felhasználókhoz, azaz a CPT.Plasma.Kompetenz.Zentrum intézetekhez történő közvetlen kiszállításig. 

A javításra/felújításra vonatkozó szolgáltatási és karbantartási szerződéssel a Zollner a CPT®cube teljes életciklusa alatt garantálja a CPT®cube folyamatos működőképességét, mivel házon belül kerül sor a javításokra és az átvizsgálásokra. 

Ügyfelünk az alábbiakban foglalta össze az együttműködésről alkotott véleményét:

„Nagyra értékeljük a Zollnerrel folytatott együttműködést, mert ugyanazok az elvárásaink a minőség, a szakmaiság és az együttműködés terén, és a folyamat egyenrangú feltételekkel zajlik.”

Tobias Güra, Geschäftsführung, Coldplasmatech

„Világszerte egyedülálló terméket gyártó startup vállalkozásként természetesen olyan (technológiai) kihívásokkal is szembesülünk, amelyek sehol másutt nem fordulnak elő. A Zollner Elektronik AG azonban éppen a megfelelő partner számunkra az ilyen kihívások leküzdéséhez, mivel az elektronikai ágazat számos területén/üzletágában több mint 50 év tapasztalattal, valamint a vállalaton belül igen komoly technológiai és folyamatmélységgel rendelkezik, és az ehhez kapcsolódó tapasztalat is rendelkezésére áll.“
Dr. Martin Polak, Leiter Forschung und Entwicklung, Coldplasmatech