ZOLLNER Túra 2018 - "új kihívások"

A 938 méteren fekvő Csóványos a Börzsöny legmagasabb, hazánk harmadik legmagasabb hegycsúcsa, kevéssel marad csak el az 1.014 méter magas, Mátrában megtalálható Kékestől. A negyedik túránkon, 2018.09.22-én ismét ennek a meghódítását tűztük ki úti célul.

A csúcstámadást a szitáló esőben ezúttal két irányból indítottuk. Egy csapata Diósjenői Erdei Szabadidőparkbangyülekezett, két csapat pedig a cég parkolójából indult busszal Kemencére, majd ők a Kemencei Ifjúsági Tábornál található Erdész Emlékműtől kezdték meg útjukat.  

A túravezetők nagyon sok érdekességet meséltek a környékről, növényzetről, állatvilágról, az erdészek munkájáról. Kemence felől, a kék jelzésű turistaúton a Godóvár késői bronzkori erődítmény maradványai mellett haladtunk el, melynek, eredetéről, kőzeteiről kaptunk  bővebb információt.

Mindenki megkönnyebbült, amikor végre megláttuk a hegytetőn a 2014-ben felújított, 22 méter magas modern, mégis a természetbe olvadó kilátó sziluettjét.  Az eső utáni felszálló pára miatt hiába küzdöttük fel magunkat 133 lépcsőfokon keresztül a kilátó tetejére, sajnos a felhőbe burkolódzott hegytetőn idén a kilátást nem csodálhattuk meg.

A hegygerincen leereszkedve a Foltán kereszt felé már kegyes volt hozzánk az időjárás, és végre gyönyörködhettünk a lélegzetelállító kilátásban, ahol tiszta időben 110 km-re, a Magas-Tátra csúcsáig is elláthattunk.

A pihenőnél a csapatokat frissítőkkel, gyümölccsel, és édességgel kínáltuk. A 700 méter magasságban fekvő kőkeresztet a XIX. század végén állították az akkori uradalmi erdészet erdőőrének, Fultán (Foltán) Jánosnak, akit egy éjszakai rajtaütés során fa tolvajok támadtak meg.

Délután három óra felé érkezett vissza az első csoport a szabadidő központhoz. Itt Főszakácsunk Bach Jakab, és segítői Schmidt János, Szegner János, és Kohári Pál ínycsiklandozóan finom gulyáslevessel, és frissítőkkel várták a megfáradt vándorokat.  

A leves elfogyasztása után néhányan a tábortűz körül melegedtek, sétáltak a parkban, vagy táncoltak az önkéntes DJ-k által lejátszott zenékre.

Bármerre is néztünk, mindenfelé a leküzdött kilométerekre emlékeztető Zollner Csóványos pólót büszkén viselő embereket láttunk, akik élvezték a csodás környezetet, a meghitt hangulatot, a tűz melegét, és a jó társaságot.

Köszönjük szépen a Kollégáknak a rossz idő ellenére is az idei rekordszámú magas részvételt, Főszakácsunknak és Segítőinek a csodás gulyást és kiszolgálást, Diának, és Szilvinek az aktív háttérmunkát, az Ügyvezetésnek pedig a támogatást, és a helyszínen nyújtott mindennemű segítséget!