ZOLLNER Túra 2017 - "csúcsra járunk"

ZOLLNER Túra 2017 – „csúcsra járunk”

A 938 méteren fekvő Csóványos a Börzsöny legmagasabb, hazánk harmadik legmagasabb hegycsúcsa, kevéssel marad csak el az 1.014 méter magas, Mátrában megtalálható Kékestől. A harmadik túránkon, 2017.09.16-án ismét ennek a csúcsnak a meghódítását tűztük ki úti célul.

A szitáló eső ellenére a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban már a kora reggeli órákban gyülekeztek a lelkes résztvevők, ahonnan három csoportban, szakképzett túravezetők segítségével indultunk útnak a 938 méteren fekvő Csóványos megmászásának.

A helyszín ismét remek választásnak bizonyult, de maga az útvonal, az óriási fáiról azonnal felismerhető Csóványosra vezető gerinc is csodálatosan szép, élvezetes, és teljesíthető volt. A túravezetők nagyon sok érdekességet meséltek nekünk a környékről, növényzetről, állatvilágról, az erdészek munkájáról, illetve szakértelmükkel segítették a túra közben gombászni vágyó kollégák túlélési esélyeit is. J

Mire megláttuk a hegytetőn a 2014-ben felújított, 22 méter magas modern, mégis a természetbe olvadó kilátó sziluettjét, végre a nap is kibukkant a felhők közül. A 133 lépcső leküzdése után, a hegység közepén felállított kilátó tetejéről sokáig gyönyörködhettünk a lélegzetelállító kilátásban, ahol ebben a tiszta időben 110 km-re, a Magas-Tátra csúcsáig is elláthattunk, és körbefordulva érezhettük, ahogy a világ messze elterül alattunk.

Nehezen szakadtunk el a megcsodált panorámától, és ereszkedtünk le a hegygerincen a Foltán kereszt pihenő felé, ahol a csapatokat frissítőkkel, gyümölccsel, és édességgel kínáltuk. A 700 méter magasságban fekvő kőkeresztet a XIX. század végén állították az akkori uradalmi erdészet erdőőrének, Fultán (Foltán) Jánosnak, akit egy éjszakai rajtaütés során fa tolvajok támadtak meg.

Délután négy óra felé érkezett vissza az első vidám csapat a szabadidő központhoz. Itt Főszakácsunk Bach Jakab, és segítői Kohári Pál, Szegner János, és Schmidt János ínycsiklandozóan finom gulyáslevessel, és frissítőkkel várták a megfáradt vándorokat.  

A leves elfogyasztása után a bátrabbak újabb sporttevékenységbe kezdtek. Volt aki röplabdázott, és olyanok is, akik focimeccs keretében próbálták eldönteni, hogy ki a jobb.  Mások csendesen beszélgettek a tábortűz körül, vagy táncoltak az önkéntes DJ-k által lejátszott zenékre.

De bármerre is néztünk, mindenfelé a leküzdött kilométerekre emlékeztető Zollner Csóványos pólót büszkén viselő embereket láttunk, akik élvezték a csodás környezetet, a meghitt hangulatot, a tűz melegét, és a jó társaságot.

Csak sötétedés után csendesedett el a Diósjenői Erdei Szabadidőpark, ahol mindannyian nagyon jól éreztük magunkat.

Köszönjük szépen a Kollégáknak a részvételt, Főszakácsunknak és Segítőinek a csodás gulyást és kiszolgálást, Diának, és Szilvinek az aktív háttérmunkát, a Biztonsági Szolgálatnak a helytállást, az Ügyvezetésnek pedig a támogatást, és a helyszínen nyújtott mindennemű segítséget!