A Kecskeméti Főiskola sajtóközleménye a duális képzésről

Minden résztvevőnek előnyös a kecskeméti modell: bővült a duális típusú képzés a Kecskeméti Főiskolán

Folytatódik a duális típusú képzés bővítése a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán, mert a tapasztalatok azt mutatják, a cégek, a főiskola és a hallgatók számára is előnyös a gazdasági szereplők és a felsőoktatás szoros együttműködésén alapuló képzéstípus.

Tavaly ősszel két cég közreműködésével 25 hallgató kezdhette meg tanulmányait a modellértékű képzésben, most 16 cég   közel 50 elsőéves hallgatóval ír alá ún. hallgatói munkaszerződést.  A járműmérnöki alapszak mellett most már gépészmérnöki és műszaki menedzser szakon is lehetőség van a duális típusú képzési formára a Kecskeméti Főiskolán.


Úttörő feladatot vállalt magára a Kecskeméti Főiskola, amikor vállalati partnerei együttműködésével német mintára megkezdte a duális típusú képzés kidolgozását és bevezetését – hangsúlyozza dr. Ailer Piroska, az intézmény rektora.    2012 őszén 25 járműmérnök szakos hallgató kezdhette meg tanulmányait az új képzési modellben, amely leginkább a cégeknél eltöltött hosszabb és intenzívebb gyakorlati szakaszokban különbözik a nem duális alapképzéstől. Ez szemeszterenként átlagosan 12 hetet jelent beleértve a nyári gyakorlati időszakot is. A Kecskeméti Főiskolára jelentkezők, ill. felvettek közül a vállalatok saját szempontjaik és elvárásaik alapján maguk választják ki azokat a hallgatókat, akikkel szerződést kötnek, s akik tanulmányaik ideje alatt díjazást kapnak a cégtől.  A cél elsősorban a vállalat működését jól ismerő és elkötelezett szakemberek „kinevelése”, de a szerződés egyik fél számára sem jelent kötelezettséget a diploma megszerzése után.

Egyre nagyobb az érdeklődés a cégek részéről, ezért a választható szakokat is bővítettük – emeli ki prof. dr. Belina Károly, a GAMF Kar dékánja. Az új tanévben a járműmérnöki mellett a gépészmérnöki és a műszaki menedzser szakon is beindul a duális típusú képzés. A csatlakozó vállalatok különböző méretűek más-más igényekkel, de mi ugyanolyan nyitottan fogadjuk azt a céget, amelyik 1 hallgatót szeretne felvenni, mint amelyik 10-et. Eddig 16 cég lépett be a rendszerbe, amelyek a most induló tanévben közel elsőéves hallgatóval kötnek szerződést.  A csatlakozók között nem csak Kecskeméten vagy térségében működő cégek vannak.  Ezekben az esetekben a hallgatók utazásának támogatásával és szállás biztosításával is segítik a gyakorlati képzést.

2013. szeptember 19-én  9-től 15 óráig az AIPA Klaszter konferenciát szervez I. DUÁLIS FELSŐOKTATÁSI KONFERENCIA – A gyakorlatorientált műszaki felsőoktatás új lehetősége Magyarországon címmel a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán. A tanácskozás célja a hazai és nemzetközi duális felsőoktatási modellek és a gyakorlatorientált képzéshez kapcsolódó vállalati partnerek gyakorlatának bemutatása, valamint a duális felsőoktatási megoldások illesztése a felsőoktatás képzési és szabályozási rendszerébe megvizsgálva a duális felsőoktatási modellek egységesítésének lehetőségeit.
A programon való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A részvételi szándék jelzését a cser.lilla(at)aipa.hu e-mail címen 2013. szeptember 12-ig várják.


A duális típusú képzésbe bekapcsolódott cégek:
Bertrans Logisztikai Zrt. (Kecskemét)
CabTec Kft. (Kecskemét, Szentes)
Delphi Connections Systems Hungary Kft. (Tatabánya)
Deltaplast Kft. (Kecskemét)
Fémalk Zrt. (Budapest)
Guardian Orosháza Kft.
Hilti Szerszám Kft. (Kecskemét)
Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. (Kecskemét)
Kresz Friedler Kft. (Pécsvárad)
Kunplast-Karsai Zrt. (Kiskunfélegyháza)
Kühne + Nagel Kft. (Páty)
Lux-Electro Kft. (Kecskemét)
Magna Automative Hungary Kft. (Helvécia)
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (Kecskemét)
Phoenix Mecano Kecskemét Kft. (Kecskemét)
Zollner Kft. (Vác)


Kapcsolat:
Kállai Erzsébet, kommunikációs referens
20/2930930
kallai.erzsebet(at)rh.kefo.hu