3D-s nyomtatással fejleszt a váci Zollner Kft.

Vác legnagyobb vállalata - a „Megbízható Munkaadó” címmel kitüntetett Zollner Kft. - az elektronikai termékek gyártását 3D nyomtatással fejleszti.

A minőség fejlesztése érdekében bevezetett technológia új szintre emeli a vevői elvárásokra adott válaszok lehetőségét, az elektronikai iparban alkalmazott szabványoknak való megfelelőséget.

A Zollner Kft. váci gyárában a ZORTRAX M200 típusú 3D nyomtatót kézi beültetés támogatásra tudják használni. Kézzel beültetett, nyomtatott áramköri alkatrészekhez lehet vele rögzítő sablonokat, megtámasztásokat nyomtatni.

A nyomtatás az alkatrész bonyolultságától, terjedelmétől függ, de a legjellemzőbb forma elkészítése kb. 3 órát vesz igénybe, de az ennél bonyolultabb alak, akár 24 óra is lehet. A készülék különböző méretű darabok nyomtatására alkalmas, legnagyobb méret: 200 x 200 x 150 mm. Eddig több mint száz nyomtatott segédeszköz készült a tavaly vásárolt berendezéssel, melyeken 1200 üzemórát dolgozott a gép. A nyomtatandó alkatrészek alapanyagát tekercsben vásárolják, így töltik be a gépbe. Ez egy gépspecifikus, a ZORTRAX M200 típusú nyomtatóhoz kifejlesztett, hőálló anyag, melyet egy magyarországi forgalmazótól vásárolnak.

A tervezés is egyedileg készül a váci gyárban, Solid Works programmal, ezt a 3D modellt konvertálják.

A jelenleg már 3D nyomtatással előállított darabok korábban forgácsolással a szerszámüzemben készültek, amelynek a tervezése költséges és időigényes volt. Ez a megoldás ezzel ellentétben költségtakarékos, könnyen tervezhető.

A módszer prototípus gyártására is alkalmas, ilyenkor a tervezett alakot egyszerűen kinyomtatják és kipróbálják nagyobb széria megrendelések előtt.

A cégcsoport vevői köre elsősorban a nagy autó- és elektronikai gyárak, mint az IBM, a Bosch, BMW, az ABB vagy a Parker, akik számára fontos a folyamatos gyártásfejlesztés, de nem csak a hatékonyság és a megbízhatóság, hanem az ergonómia és a munkahely nyújtotta szociális körülmények terén is.

Ennek érdekében az új technológiák alkalmazásával olyan területre fókuszálhatnak, amely a dolgozói elégedettséget is növeli, miközben eleget tesz a vevők folyamatosan növekvő minőségi igényeinek.

ZORTRAX M200 3D nyomtató a Zollner Kft. váci gyárában